Meniu principal:
Organizare
28 de ani
de activitate civica democratica la nivel de mase
Asociatia EuroDEMOS a fost fondata in anul 1990
de personalitati ale comunitatii locale
In decursul anilor, in conformitate cu hotararile Adunarii Generale, organizatia noastra a purtat denumirile:
I. Anul 1990 a reprezentat pentru grupul nostru de initiativa posibilitatea materializarii unor vise de implicare pentru binele comunitatii. La acea data credeam ca prin promovarea ideilor si filozofiei artelor martiale vom putea ajuta la promovarea valorilor democratiei. Am conceput si publicat prima revista color particulara nationala de arte martiale din Romania, sub denumirea “KARATE-DO”. Ulterior, am constituit Clubul “PANDA”. Dorind sa fim cat mai utili, urmaream constant parteneri viabili, pentru a deveni o asociatie cu impact la nivel de mase. Astfel am colaborat cu Asociatia Culturala de Prietenie Romano-Chineza “PANDA”. Aveam 30 de membri activi si desfasuram activitati educative si sportive la sala “Vointa” din Iasi, Soseaua Arcu nr. 4; presedinte MOREL BOLEA, vicepresedinte DANILA LIVIU.
II. In anul 1991 am aflat prin intermediul televiziunii romane de Asociatia “PRO-DEMOCRATIA” si ideile sale ce coincideau cu ale noastre. Contactand aceasta organizatie am obtinut promisiunea de independenta locala in activitati, ajutor logistic, finantari externe sau decontari ale proiectelor locale pe linie de promovare a valorilor democratiei. Adunarea Generala organizata cu ocazia acestei initiative, a hotarat sa ne afiliem la aceasta asociatie “PRO-DEMOCRATIA” – presedinte ales MOREL BOLEA, vicepresedinte HUHUREZ ZAMFIR, vicepresedinte CATARAU COLEA, secretar URSACHE VASILE. In scurt timp, am ajuns sa avem un numar de peste 200 de membri activi. Prin activitatile noastre de promovare a democratiei la nivel de mase, am devenit o asociatie de referinta in plan local. Colaborarea cu asociatia sus mentionata a fost multumitoare in primii doi ani. Cu toate ca ajutorul promis a fost nesemnificativ, iar finantari externe nu am avut niciodata, am desfasurat nenumarate programe si proiecte autofinantate, dispuneam de propria noastra emisiune TV si aparitii constante in mass-media. Rezultatele activitatilor de educatie si implicare democratica la nivel de mase ne-au statuat constant, conform aprecierilor verificabile ale personalitatilor publice ale vremii si mass-mediei, drept cea mai reprezentativa asociatie civica ieseana.
III. In luna martie 1996, in timp ce organizatia coordona al doilea Festival al Tineretului Civic si Politic iesean (program local) si dispunea de peste 500 de membri pregatiti pentru observarea alegerilor, s-a incercat de catre centrul APD denigrarea muncii si a rezultatelor noastre, folosind deliberat mass-media locala. Acest gest neloial a determinat o Adunare Generala Extraordinara locala ce a hotarat schimbarea denumirii in “FORUMUL DEMOCRATIC”, presedinte ales MOREL BOLEA, vicepresedinte HUHUREZ ZAMFIR, secretar CATARAU COLEA. „Festivalul Tineretului Civico-Politic” a fost o reusita. Am continuat cu emisiunea organizatiei sub noua denumire, aparitii constante in mass-media locala si proiecte de masa sau pe grupuri tinta de promovare a valorilor democratiei. Democratia locala recunoaste valorile autentice. Astfel, ne-am mentinut in continuare la nivelul standardelor pe care le-am castigat prin rezultate.
IV. Luna noiembrie 1999, prin Adunarea Generala, a constituit o noua schimbare in titulatura organizatiei, precum si imbunatatiri statutare. Membrii fondatori, fiind personalitati marcante ale culturii si stiintei iesene, au hotarat ca noua denumire sa fie “EuroDEMOS” - Elite Romanesti in Cadrul European si au ales: presedinte MOREL BOLEA, presedinte executiv VASILE URSACHE, secretar general MARIA MAGDALENA OANCA, director executiv COZMIN SANDOVICI. Sub noua denumire organizatia a devenit iarasi in scurt timp, cunoscuta prin activitatile sale de interes comunitar la nivel de mase. Am avut in continuare emisiune TV proprie de promovare a valorilor democratiei si aparitii constante in mass-media locala. Dintre realizarile noastre putem da drept exemple activitati de masa: acoperirea cu observatori independenti in anul 2000 a sectiilor de votare la nivelul municipiului si judetului Iasi, deasemeni si in anul 2004 cand am acoperit cu observatori independenti in ambele tururi de scrutin sectiile din municipiul si judetul Iasi; Festivaluri si Evenimente Mondene: “Festivalul Primaverii”, “Traditie si Culturalitate”, “Ziua Recunostintei Civice”, “1 mai – Sarbatoarea Bolta Rece”; relansarea sarbatorilor traditionale “Dragobetele”, “Sanzienele”, “Sfantul Andrei – Anul Nou Dacic” s.a. In luna ianuarie 2005, in urma unei evaluari internationale, EuroDEMOS a ocupat primul loc in topul ONG-urilor romanesti de impact. In anii ce au urmat, pe langa multele reusite, EuroDEMOS o detine si pe cea de membru in AGORA Parlamentului European.