EuroDEMOS


Du-te la cuprins

Stiri

______________________________________________________________________________________

Proiect international
“Get Addicted to Sport Values”

01 ianuarie 2017 - 30 iunie 2018

Asociatia EuroDEMOS este partener in proiectul international “Get Addicted to Sport Values”, proiect desfasurat in perioada 01 ianuarie 2017 - 30 iunie 2018.
Proiectul urmareste sa promoveze valorile sportului ca o modalitate de dezvolare a atitudinilor pozitive pentru tanara generatie. Proiectul va implica sute de tineri europeni prin numeroasele sale activitati dintre care: traininguri internationale, workshop-uri, conferinte, campanii de constientizare, campionate si competitii sportive adresate cetatenilor si un eveniment amplu denumit generic Orasul Sportului”.
Sportul va fi promovat ca un mecanism de consolidare a coeziunii sociale in Uniunea
Europeana. Proiectul va crea un cadru de cooperare intre ONG-uri, administratia publica, institutii de invatamant, cluburi sportive pentru a oferi sprijin pentru dezvoltarea de activitati sportive si participarea cetatenilor la activitati sportive si fizice.
Impactul proiectului la nivel international este asigurat prin dezvoltarea activitatilor de catre cele 10 institutii partenere din cinci state europene. Partenerii proiectului Get Addicted to Sport Values sunt: ITALIA - TDM 2000 International, Primaria Bari, Federatia italiana de atletism, ROMANIA - Asociatia EuroDEMOS, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Iasi, TURCIA - Primaria Istanbul, Scoala gimnaziala Ihsan Zakiroglu, MALTA - TDM 2000 Malta, Asociatia de fotbal pentru tineret, GRECIA - Directia regionala de invatamant primar si secundar din Creta.

Asociatia EuroDEMOS implementeaza in Iasi - Romania urmatoarele activitati principale:

  • campanie de constientizare a valorilor sportului,
  • cercetare locala privind sportul: etica si valori,
  • workshopuri adresate copiilor, tinerilor, parintilor, profesorilor, antrenorilor,
  • Cupa Societatii Civile care va include competitii si dezbateri,
  • conferinta finala de prezentare publica a rezultatelor proiectului.


Proiectul este finantat cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul Erasmus+ Sport si ia
i propune sa implice: copii, elevi de liceu, tineri, parinti, profesori, antrenori, personal sportiv.
Proiectul a fost dezvoltat ca o continuare a proiectului Asociatiei EuroDEMOS
"Societatea Civila - un Actor Fair Play al Uniunii Europene" ("Civil Society - a Fair Play Actor of European Union"), finantat cu spijinul Comisiei Europene prin Programul Erasmus+ Sport, in cadrul caruia organizatia TDM 2000 International din Italia a fost partener.
EuroDEMOS este o asociatie de aparare a drepturilor omului, scoala alternativa de implicare, formare si afirmare la nivel international a tinerilor lideri de opinie, prin intermediul proiectelor aplicative de interes european, cu activitate voluntara constanta de 27 de ani.
Prioritar, in ultimii 14 ani de activitate la nivel international, EuroDEMOS s-a specializat pe politicile europene in domenii precum: voluntariat, tineret, cetatenie activa, educatie si formare profesionala, sport la nivel de mase, antreprenoriat, antreprenoriat social, egalitatea de sanse, educatie civica s.a.


Detalii despre proiect

______________________________________________________________________________________

Proiect European
Societatea Civila - un Actor Fair Play al Uniunii Europene”
ianuarie 2016 - iunie 2017

Asociatia EuroDEMOS implementeaza in perioada ianuarie 2016 - iunie 2017 proiectul "Societatea Civila - un Actor Fair Play al Uniunii Europene" ("Civil Society - a Fair Play Actor of European Union"). Proiectul "Societatea Civila - un Actor Fair Play al Uniunii Europene" va crea un cadru de valorificare a beneficiilor sportului de masa in activitatea de tineret, in educt?ie precum si pentru sanatate. Proiectul "Societatea Civila - un Actor Fair Play al Uniunii Europene" este finantat prin programul Erasmus+ Sport al Uniunii Europene.

Asa cum este subliniat si in Cartea Alba a Sportul (White Paper on Sport) a Comisiei Europene, activitatile sportive pot genera numeroase beneficii pentru societate pornind de la contributia la economia UE precum si la bunastarea cetatenilor. De asemenea, activitatile sportive sunt un promotor bun al valorilor sociale si democratice, cum ar fi incluziunea sociala, promovarea egalitatii de sanse si acces egal, diminuarea discriminarii de gen, varsta, starea de sanatate etc. Proiectul este singurul aprobat din Romania si unul din cele 21 de proiecte finantate la nivelul Uniunii Europene (2015) pe noul program Erasmus+ Sport, fiind considerat de Comisia Europeana inovativ prin tematici si metodologie. "Societatea Civila - un Actor Fair Play al Uniunii Europene" este proiectul romanesc pilot ce va contribui la definirea viitoarelor prioritati ale programului european Erasmus+ Sport.

Proiectul este implementat de un consortiu de 5 parteneri din 5 state ale Uniunii Europene: Asociatia EuroDEMOS - Romania, Vision 2020 Leadership Initiative - Marea Britanie, Youth Center BIT - Slovenia, TDM 2000 - Italia, IRRSA - Bulgaria, fiind un cadru de dezvoltare si schimb de bune practici la nivel European.
Colaboratori in implementarea proiectului: Directia Judeteană pentru Sport si Tineret Iasi si Federatia Romana de Sah.


Proiectul "Societatea Civila - un Actor Fair Play al Uniunii Europene" isi propune consolidarea parteneriatelor internationale intre actorii implicati in dezvoltarea de activitati sportive, activitati de tineret si educatie. Proiectul valorifica oportunitatile create de societatea civila in promovarea sportului de masa si va contribui la recunoasterea competentelor dezvoltate prin implicarea in activitati extracuriculare sportive, de voluntariat si cele specifice educatiei non-formale.


Sportul va fi promovat ca un mecanism de consolidare a coeziunii sociale in Uniunea Europeana. Proiectul va crea un cadru de cooperare intre ONG-uri, administratia publica, institutii de invatamant pentru a oferi sprijin pentru dezvoltarea de activitati sportive si participarea cetatenilor la activitati sportive si fizice.


Detalii despre proiect

______________________________________________________________________________________

Proiect international
"Europe, my Country"
2015-2016


EuroDEMOS
implementeaza proiectul "Europe, my Country”, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Europa pentru Cetateni, proiect nr. 564322-CITIZ-1-2015-1-RO-CITIZ-CIV. Proiectul este implementat în parteneriat cu TDM 2000 - Italia, Youth Alliance Krusevo - Macedonia si Vision 2020 - Marea Britanie.


Scopul proiectului "Europe, my Country” este de a incuraja participarea democratica si cetatenia europeana activa prin consolidarea apartenentei cetatenilor la spatiul comun European si prin intelegerea procedurilor legislative si a functionarii institutiilor Uniunii Europene.

Proiectul isi propune dezvoltarea dialogului intre cetateni si reprezentantii acestora la nivel European prin campanii informativ-educative, conferinte si dezbateri in cele 4 state participante privind agenda europeana si o ampla consultare privind perceptia cetatenilor asupra activitatii deputatilor europeni.

In cadrul proiectului, in perioada 28-31 iulie 2016, EuroDEMOS va desfasura la Iasi Conferinta Internatională “EU Ro Governance”.

Conferinta Internationala “EU Ro Governance” este desfasurata sub inaltul patronaj al Parlamentului European.

Conferinta va reuni 40 de reprezentanti ai societatii civile si factori decizionali din cel putin 6 regiuni ale Romaniei si reprezentanti ai partenerilor internationali.
I
n cadrul Conferintei vor fi facute publice rezultatele consultarii prin care cetatenii au evaluat activitatea europarlamentarilor romani. Astfel, eurodeputatii vor primi din partea comunitatii un feed-back privind modul cum este perceputa activitatea lor, acestia primind de la cetateni: Diploma de Recunostinta Civica - pentru activitatea perceputa ca fiind in folosul comunitatii, Certificat de Atentionare Civica - pentru activitate necunoscuta, Certificat de Sanctionare Civica - pentru activitatea perceputa ca fiind negativa.
Activitatile Conferintei vor fi orientate catre identificarea unor modalitati eficiente de promovare a cetateniei europene pentru a intelege valoarea si importanta asumarii rolului de cetatean. De asemenea, vor fi dezvoltate modalitati concrete de actiune pentru a creste nivelul participarii cetatenilor la viata democratica a Uniunii Europene.
Rezultatele proiectului vor fi incluse intr-un document final ce va fi promovat catre factori decizionali la nivelul Uniunii Europene pentru a fi incluse in politicile publice.
Dintre temele abordate in cadrul Conferintei
“EU Ro Governance” vor fi selectate si adresate o serie de intrebari reprezentantilor institutiilor Uniunii Europene in cadrul campaniei “Debate on the Future of Europe”.

Conferinta Internatională “Ro Governance” reprezintă un cadru de dezvoltare si promovare a participarii civice si a dialogului intre cetateni si reprezentantii acestora. Proiectul va contribui la cresterea responsabilitatii cetatenilor si a decidentilor privind viitorul comunitatii.

Detalii despre proiect

______________________________________________________________________________________

COMUNICAT DE PRESA
PROIECT INTERNATIONAL DE TINERET
"Lideri pentru Europa"

Decembrie 2015

Iasi - Romania


EuroDEMOS
este o asociatie neguvernamentala de aparare a drepturilor omului, scoala civica de implicare voluntara, formare si afirmare la nivel national si international a tinerilor viitori lideri de opinie, prin intermediul programelor aplicative. EuroDEMOS este o asociatie cu o istorie de 25 de ani acumulata prin activitate civica constanta. In ultimii 12 ani de activitate la nivel national si international Asociatia EuroDEMOS s-a specializat pe politicile europene de formare a liderilor de opinie.
A
ociatia EuroDEMOS implementeaza proiectul Lideri pentru Europa, proiect co-finantat de Primaria Municipiului Iasi. EuroDEMOS promoveaza cetatenia activa si participarea constienta a tinerilor la dezvoltarea comunitatii. Intelegerea functionarii sistemelor decizionale la nivel local ai European este importanta pentru asumarea politicilor publice si a evolutiei societatii.
Consolidarea democratiei si bunastarii in Europa depinde de participarea libera si responsabila a cetatenilor. Pentru a participa eficient, tinerii trebuie sa fie informati si constienti de rolul lor in societatea democratica actuala. Asumarea responsabila a unui rol activ in cadrul comunitatii porneste de la intelegerea mecanismelor decizionale si a posibilitatilor de implicare atat la nivelul comunitatii dar si la nivelul Uniunii Europene.
Proiectul Lideri pentru Europa isi propune sa contribuie la cresterea gradului de implicare a tinerilor la viata comunitatii si sa promoveze importanta cetateniei active, oportunitatile si beneficiile participarii civice.
Activit
atile principale ale proiectului sunt:
1. Campanie de promovare a participarii tinerilor si a cetateniei Europene active;
2.
Workshop-uri de educatie civica prin metode nonformale pentru tineri din Iasi;
3. Training international pentru tineri din Iasi privind politicile de tineret;
4. Intelegerea proceselor legislative la nivel local si central;
5. Dezbatere “
Educatie civica pentru participare activa".
In cadrul activitatilor proiectului, 200 de tineri analizeaza prioritatile Strategiei Uniunii Europene pentru tineret pentru a intelege activitatea de tineret si oportunitatile ce pot fi accesate pentru dezvoltarea socio-profesionala.
Moderatorii sesiunilor sunt experti in activitatea de tineret cu expertiza la nivel national si international si reprezinta institutii guvernamentale si neguvernamentale din Romania, Italia, Turcia, Republica Moldova, Grecia si Polonia.
Invitatii ce vor fi
prezenti la Iasi in perioada 18-21 decembrie 2015, reprezinta institutii importante la nivel european precum: Centrele de Resurse pentru Tineret ale Comisiei Europene - Director SALTO Europa de SE si Caucaz, expert al grupului de negociere al Comisiei Europene si Consiliului Europei cu Rusia pe linie de tineret, reprezentant al Ministerului Tineretului si Sportului din Republica Moldova, Agentii Nationale Responsabile cu implementarea Programului Erasmus+ al Uniunii Europene, formatori cu peste 10 ani de experienta in programele de tineret ale Comisiei Europene etc.

Detalii despre proiect

___________________________________________________________________________________________


COMUNICAT DE PRESA
PROIECT
"Educatia non-formala, vector de dezvoltare a tinerilor"


August - Decembrie 2015


Asociatia EuroDEMOS desfasoara proiectul Educatia non-formala, vector de dezvoltare a tinerilor la Iasi, in perioada august - decembrie 2015.
Proiectul este cofinantat de Ministerul Tineretului si Sportului prin Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Iasi.
Proiectul
Educatia non-formala, vector de dezvoltare a tinerilor isi propune sa dezvolte calitatea activitatilor de educatie non-formala pentru tineri ca metoda eficienta de dezvoltare a competentelor personale, sociale si profesionale.
Proiectul este coordonat de tineri, specialisti multicalificati, formatori cu expertiza internationala in activitatea de tineret, dezvoltarea politicilor de tineret si valorifica rezultatele activitatilor anterioare ale Asociatiei EuroDEMOS in domeniul educatiei si formarii de lideri de tineret.
EuroDEMOS este o asociatie neguvernamentala de aparare a drepturilor omului, scoala civica de implicare voluntara, formare si afirmare la nivel national si international a tinerilor viitori lideri de opinie, prin intermediul proiectelor aplicative desfasurate in cadrul programelor prioritare ale Consiliului Europei si Comisiei Europene. EuroDEMOS este o asociatie cu istorie de 25 de ani acumulata prin activitate civica constanta.
Prioritar, in ultimii 12 ani de activitate la nivel international Asociatia EuroDEMOS s-a specializat pe politicile europene in domeniul tineretului, educatiei si formarii profesionale.
Activitatile principale ale proiectului cuprind:
1.
Campanie de promovare a educatiei non-formale si a rolului educatiei non-formale in formarea tinerilor;
2.
Workshop-uri bazate pe metode ale educatiei non-formale desfasurate in licee;
3.
Program de formare pentru dezvoltarea competentelor de dezvoltare de metode non-formale ce va implica reprezentanti ai societatii civile cu activitate in domeniul tineretului;
4.
Workshop pentru reprezentanti ai institutiilor de invatamant privind importanta educatiei non formale in dezvoltarea competentelor tinerilor;
5.
Dezbatere publica ce va implica reprezentanti din institutii de invatamant si ONG-uri din comunitatea locala privind importanta educatiei nonformale in dezvoltarea abilitatilor de viata a tinerilor si complementaritatea educatiei formale si a celei nonformale;
6.
Realizarea unui calendar de promovare a educatiei non-formale.
Proiectul implica tineri, lucratori de tineret si reprezentanti ai ONG-urilor cu activitate de tineret, institutiilor de invatamant, autoritati publice.


Detalii despre proiect

____________________________________________________________________________________________


COMUNICAT DE PRESA

Training international
"Social Entrepreneurship for Youth Lifestyle"

08 - 17 Iulie 2015


Asociatia EuroDEMOS impreuna cu parteneri din 9 state se implica voluntar in dezvoltarea proiectului Social Entrepreneurship for Youth Lifestyle la nivel international cu scopul de a promova antreprenoriatul ca metodologie sociala aplicativa de dezvoltare sustenabila a comunitatii.
EuroDEMOS este o asociatie neguvernamentala de aparare a drepturilor omului, scoala civica de implicare voluntara, formare si afirmare la nivel national si international a tinerilor viitori lideri de opinie. EuroDEMOS este o asociatie cu o istorie de 25 de ani acumulata prin activitate civica voluntara.
Prioritar, in ultimii 12 ani de activitate la nivel international Asociatia EuroDEMOS s-a specializat pe politicile europene in domeniul tineretului, voluntariatului, cetateniei active, educatiei si formarii profesionale.
Proiectul are ca activitate principala trainingul international
Social Entrepreneurship for Youth Lifestyle care se va desfasura in Iasi, Romania in perioada 08 - 17 iulie 2015. La programul de formare vor participa 27 de lideri si lucratori de tineret din 9 tari UE si din vecinatate: Albania, Armenia, Azerbaijan, Cehia, Italia, Romania, Republica Moldova, Spania si Ungaria. Acest proiect este finantat de Uniunea Europeana.
Trainingul promoveaza antreprenoriatul social ca factor de dezvoltare sustenabila a comunitatii. Proiectul
Social Entrepreneurship for Youth Lifestyle va avea un aport semnificativ la consolidarea parteneriatului la nivel international intre actorii activi in sectorul de tineret si va contribui la cresterea gradului de colaborare intre sectorul neguvernamental si sectorul privat (inclusiv pentru includerea tinerilor cu oportunitati reduse).
Activitatile proiectului se bazeaza pe metode ale educatiei non-formale pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale in randul liderilor si lucratorilor de tineret prezenti la Iasi. Sesiunile proiectului vor include: input-uri de specialitate despre antreprenoriat, antreprenoriat social, dezvoltarea unei afaceri, managementul resurselor umane; prezentari ale programelor europene de sustinere a activitatii de tineret si antreprenoriat; activitati aplicative in domeniul antreprenorial; workshop-uri de realizare a unui plan de afaceri; simulare TV show de promovare a modelelor de bune practici in antreprenoriatul social; dezbatere privind stilul de viata al tinerilor; world cafe pentru dezvoltarea activitatii de fund raising etc.

La finalul proiectului participantii vor primi suporturi de curs specializate si certificate Youthpass, generate de catre Comisia Europeana si semnate de catre Asociatia EuroDEMOS.
Rezultatele proiectului vor fi promovate la nivel international prin intermediul filmului proiectului, al unui blog si informatii, fotografii, interviuri, stiri ce vor fi postate pe site-uri accesate de catre tineri, lideri de tineret, lucratori de tineret, factori decizionali, reprezentanti din sectorul privat, educational s.a.

Detalii despre proiect

____________________________________________________________________________________________

COMUNICAT DE PRESA
Forum National „Guvernanta si Dezvoltare”


Iunie 2015, IASI


Forumul National „Guvernanta si Dezvoltare”
este o initiativa a societatii civile pentru cresterea implicarii cetatenilor la viata democratica a Uniunii Europene.
Forumul National „Guvernanta si Dezvoltare” este desfasurat de Asociatia EuroDEMOS la Iasi, in perioada 10 - 12 Iunie 2015.
Obiectivul Forumului National „Guvernanta si Dezvoltare” este de a dezvolta solutii pentru cresterea gradului de participare a cetatenilor in crearea politicilor la nivelul Uniunii Europene prin intelegerea si utilizarea instrumentelor democratice specifice.

EuroDEMOS
este o asociatie neguvernamentala de aparare a drepturilor omului, scoala civica de implicare voluntara, formare si afirmare la nivel national si international a tinerilor viitori lideri de opinie, prin intermediul proiectelor aplicative desfasurate in cadrul programelor prioritare ale Consiliului Europei si Comisiei Europene. EuroDEMOS este o asociatie cu o istorie de 25 de ani acumulata prin activitate civica constanta.
Prioritar, in ultimii 12 ani de activitate la nivel international Asociatia EuroDEMOS s-a specializat pe politicile europene in domeniul tineretului, educatiei si formarii profesionale.
Rezultatele forumului vor fi cuprinse intr-un set de recomandari pentru institutii ale Uniunii Europene, autoritati si organizatii relevante la nivel national si European. Acestea vor fi discutate si in cadrul unei dezbateri publice desfasurate la Primaria Municipiului Iasi.
Participantii la
Forumul National „Guvernanta si Dezvoltare” sunt reprezentanti ai societatii civile, ai sectorului educational, factori decizionali si reprezentanti ai administratiei publice locale si nationale.
Forumul National
„Guvernanta si Dezvoltare” este organizat in cadrul proiectului „Let's get active! Incentives for citizens active participation in the democratic life of EU”. Proiectul este finantat de catre Uniunea Europeana prin programul Europa pentru Cetateni.
Proiectul este implementat de un consortiu de parteneri din 4 state membre ale Uniunii Europene: Polonia, Italia, Cipru si Romania, cu impact la nivelul intregii comunitati Europene.
Scopul proiectului este de a creste nivelul implicarii si participarii democratice a cetatenilor la viata democratica a Uniunii Europene, fiind constienti de rolul pe care il pot avea in dezvoltarea politicilor UE si astfel in crearea viitorului Europei.

Proiectul incurajeaza participarea democratica si civica a cetatenilor in cadrul Uniunii Europene, prin intelegerea proceselor decizionale ale Uniunii si promovarea oportunitatilor oferite de implicare sociala, culturala si de voluntariat la nivelul comunitatii Europene.

Detaalii despre proiect

__________________________________________________________________________________________


European tools for adult literacy in democracy - pachet de instrumente


3-14 Iunie 2014


Asociatia EuroDEMOS a desfasurat proiectul international European tools for adult literacy in democracy, finantat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul GRUNDTVIG, din cadrul Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii.

In cadrul proiectului a fost dezvoltat un set inovativ de instrumente fiind realizat un schimb de cunostinte, know-how, metode de predare si consiliere pentru dezvoltarea activitatii de alfabetizare a adultilor, reunind expertiza a 13 formatori si lucratori in domeniu din 8 state.

Proiectul a reprezentat un cadru international de dialog si schimb de bune practici, contribuind la dezvoltarea organizatiilor si institutiilor europene active in domeniul alfabetizarii adultilor.




Comunicat
Detalii despre proiect

__________________________________________________________________________________________


______________________________________________________________________________________________

SECRETELE MAGIEI DE DRAGOBETE

Binecunoscuta astazi din nou la nivel national si international, Traditia Dragobetelui a fost adaptata si reinviata in anul 2000 de Organizatia EuroDEMOS.

Putini oameni stiu ca aceasta sarbatoare s-a mentinut de-a lungul mileniilor deoarece ritualurile ei magice, daca sunt respectate, chiar au efect. Celor care au reinviat-o, respectand in fiecare an ritualul cel mai important al traditiei de Dragobete, adica sa fie veseli pe 24 februarie si sa aduca zambete pe chipul cel putin al unei singure femei, le-a purtat noroc tot anul.
Conform traditiei respectate in decursul secolelor,
Dragobetele reprezinta Ziua Logodnelor si a Iubirii Magice. Cei care se logodesc de Dragobete vor fi totdeauna sub pavaza lui ocrotitoare, fericiti si norocosi.
Dragobetele este o zi a veseliei si bucuriei, in care toti trebuie sa fim fericiti, entuziasti si prietenosi. Cei care sunt veseli de Dragobete vor avea parte de iubire, noroc si prietenie tot anul, iar cine nu respecta aceasta sarbatoare legenda spune ca va fi pedepsit si va avea un an greu si mohorat.
Conform tradit
iei antice de Dragobete, dimineata devreme, toate fetele si baietii din sat se imbracau in haine de sarbatoare si daca vremea era urata, se strangeau cete-cete pe la casele prietenilor sau ale rudelor; daca vremea era frumoasa, ieseau afara din sat, baietii adunand lemne pentru foc iar fetele culegand ghiocei, viorele sau tamaioase, flori folosite apoi in descantecele de dragoste. Prin Fagaras, exista datina numita “Dragobete de dragoste” in cadrul careia fetele mari strangeau apa din omatul netopit sau o adunau de pe florile de fragi; aceasta apa, numita “de dragoste”, era pastrata cu mare grija peste an; avand proprietati magice, se spune ca este nascuta din surasul zanelor şi poate sa faca fetele frumoase si dragastoase; se intelege ca fetele se spalau de zor cu aceasta apa mai ales acum, de Dragobete; in absenta apelor amintite, se folosea banala apa de ploaie sau cea de izvor, trebuind insa ca acestea sa fie din luna martie.
Dragobetele astfel este “o zi importanta pentru baiet
ii si fetele mari, ba chiar s pentru barbatii si femeile tinere”. In jurul focurilor aprinse pe dealurile golase din preajma satului, fetele si baietii discutau vrute si nevrute, dar cel mai adesea se spuneau glume cu substrat erotic. Fetele, cum simteau apropierea pranzului, incepeau sa coboare in goana spre sat. Potrivit traditiei, fiecare baiat urmarea o fata anume, bineinteles cea care ii era mai draga; daca pe fata o urmarea unul care ii era antipatic, facea tot posibilul sa nu fie prinsa! Feciorul iute de picior care prindea fata din fuga putea sa o sarute in vazul intregii comunitati, acest sarut semnificand logodna celor doi, cel putin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne ludice prefatand adevaratele logodne.
Satenii mai varstnici nu lucrau decat prin casa, sarbatoarea fiind socotita de bun augur pentru treburile ma
runte, nu si pentru cele mai mari. Multi credeau ca acum se petrec intoarceri: clostile la cuib, vitele de la iesle si copiii de la mancare, toate dovezi ale depasirii unui prag calendaristic.
Sute de ani s-a impamantenit ca element de noroc si fericire ca tinerii trebuiau sa glumeasca in aceasta zi, sa sarbatoreasca Dragobetele “ca sa fie indragostiti tot anul”. Era un semn rau daca o fata sau un baiat nu intalneau de Dragobete macar un reprezentat al sexului opus, opinia curenta fiind ca tot anul respectiv nu vor mai fi iubiti! Femeile credeau chiar ca era indeajuns sa puna mana pe un barbat strain si deveneau dragastoase barbatilor in tot cursul anului. Ziua de Dragobete era considerata una din cele mai bune zile pentru facut de ursita sau de dragoste; in acest sens, fata care avea mai multi indragostiti era banuita “ca a umblat dupa farmece de si-a facut de dragoste”. Dragobetele, inchipuit ca un flaca
u frumos, bun si iubitor, putea fi intalnit prin paduri. In legende este fiul sau sotul Babei Dochia, fiind insa mai mereu in dezacord cu aceasta, protejand si purtand noroc indragostitilor, tinerilor in general, putand fi socotit un veritabil Cupidon sau Eros autohton.
Originea acestei sarbatori a dragostei trebuie cautata i
ntr-o credinta, altadata generalizata in spatiul dacic, potrivit careia la Dragobete incepea imperecherea tuturor pasarilor si facerea cuiburilor, de aici o alta denumire a sarbatorii, Logodiciul sau Logodna pasarilor. Drept urmare, pasarile domestice aveau parte de o hrana deosebita, iar pentru pasarile cerului se azvarleau pe acoperisuri boabe de mei, grau, orz sau secara. Era cu totul interzisa sacrificarea, vanarea sau blestemarea vreunei pasari. Logodna de primavara a acestora a devenit cu timpul “si o sarbatoare a erotismului uman, ziua insuratirilor si infratirilor, a logodnelor ludice sau reale ale tinerilor”.
Nu intamplator aceasta sarbatoare a fost plasata la cumpana dintre iarna si primavara, iar accentul este pus pe pasari si femei, simboluri ale fecunditatii, si se sarbatoreste pe toata perioada
24 februarie – 24 martie. De aceea, nu e cazul sa surprinda recomandarea traditionala potrivit careia femeile nu trebuiau nicidecum suparate la Dragobete, barbatii facand tot posibilul sa-si gaseasca partenere pentru anul ce venea odata cu retrezirea naturii.
Sarbatoarea de Dragobete, prin respectarea mesajului magic traditional, in zilele noastre isi mentine toate beneficiile spirituale verificate cu certitudine de toti cei care au sarbatorit-o in anii trecuti in formele actuale de divertisment.
In concluzie, Dragobetele ne permite sa ne bucuram de viata intr-o diversitate de manifestari atractive pe care nici o alta sarbatoare contemporana nu le are.


______________________________________________________________________________________________

Excelenta Sa Dr. MOREL BOLEA, Presedintele Asociatiei EuroDEMOS, a fost premiat la Gala Excelentei Tirgnemtene, ce s-a desfasurat in orasul Tirgu Neamt in data de 20 decembrie 2013. Evenimentul care anul acesta s-a aflat la cea de a doua editie a fost initiat de Organizatia Initiativa Tinerilor Neamt si Primaria Tirgu Neamt, bucurandu-se de aprecierea deosebita a notabilitatilor prezente.

Organizatorii acestui eveniment, care au premiat cele mai merituoase personalitati ale Moldovei, au inmanat Presedintelui Asociatiei EuroDEMOS - Excelenta Sa Dr. Morel Bolea
Diploma de Excelenta pentru contributia adusa la dezvoltarea industriilor creative si rezultatele internationale in domeniul formarii de tineri la nivel european.

_______________________________________________________________________________________________




Delegatia EuroDEMOS este prezenta in calitatea de partenera a Centrului de Tineret al Municipalitatii din Konya,
in organizarea proiectului international "Let's share cultures, overcome problems", ce se desfasoara in Konya - Turcia,
in perioada 5-11 decembrie 2013.

____________________________________________________________________________________________



EuroDEMOS
va invita sa vizionati filmul Seminarului European
"Sport as a Path to Active Citizenship"
.
Proiectul a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune.


Filmul Seminarului European
Despre proiect

__________________________________________________________________

MOREL BOLEA DEMASCA SECRETELE TRAFICULUI MODERN DE PERSOANE
in emisiunea lui Doru Braia "Talk Soc"
la National TV 24 Plus


Vizionati emisiunea "Comert cu oameni" difuzata la National TV in data de 26.10.2013
aici, sau accesand linkurile de mai jos:


_________________________________________________________________________


18 octombrie 2013 - Ziua Europeana de Lupta impotriva Traficului de Persoane



DEZBATERE PUBLICA
"Infractionalitate sau Trafic Modern protejat de Politie!?"


Cu prilejul Zilei Europene de Lupta impotriva Traficului de Persoane, la sediul EuroDEMOS din Iasi a avut loc sambata, 19 octombrie 2013, o dezbatere organizata la initiativa voluntarilor Centrului Transfrontalier Anti Modern Traffic (AMT), cu titlul propus de acestia ”Infractionalitate sau Trafic Modern protejat de Politie!?”. Incepand din luna septembrie 2013 Centrul Transfrontalier Anti Modern Traffic prin voluntarii sai a desfasurat o serie de actiuni concrete premergatoare acestei Zile Europene.
Astfel, prin actiunea de comunicare libera 10 voluntari ai Biroului AMT au informat stradal peste 300 de tineri despre pericolul traficului modern de persoane ce se poate ascunde sub denumirea de ageniti de modeling. In urma reclamei facute intr-o actiune publica cu oferte de activitati extrascolare, Biroului AMT i s-au cerut referiri despre trei firme care recruteaza tineri pentru modeling: Academia Show, First Models si IMC. Deoarece nu detineau informatii, functionarii Centrului Transfrontalier AMT s-au interesat personal la Casa de Cultura a Studentilor Iasi, acolo unde Academia Show declara pe site ca are sediul, in Sala 66. Directorul CCS Iasi nu stia decat ca Academia Show desfasoara cursuri de dans, nu de modeling sau stil cum aparea in materialele lor promotionale. Despre celelalte doua firme nu s-a gasit nimic concludent.

Datorita absentei informatiilor, Centrul Transfrontalier AMT a fost nevoit sa faca demersurile legale pentru a afla eligibilitatea societatilor ACADEMIA SHOW, FIRST MODELS, IMC si daca ceea ce ofera prin materiale promotionale este real. Suspiciunea cetatenilor era ca aceste firme folosesc voit, pentru racolare, inducerea in eroare cu informatii pe fluturasi si afise ce cuprind oferte de initiere in ocupatii inexistente cum ar fi modelingul sau stilul. Conform dex-ului modeling inseamna modelare sau modelaj si nu exista in C.O.R. A aparut intrebarea: Daca acestor tinere sau tineri li se promite promovarea in domenii inexistente, care este activitatea lor reala cand sunt trimisi cu lunile in strainatate, cum declara reprezentantii acelor agentii? Rezultatele acestei actiuni de obtinere de informatii de la autoritatile competente a constituit una din temele dezbaterii publice.
Dezbaterea s-a axat si pe informarea participantilor privind
activitatile de informare si preventie ale Centrului Transfrontalier AMT si a propus aprecierea rezultatelor activitatilor dedicate Zilei de Lupta impotriva Traficului de Persoane. O alta tema a fost descrierea activitatii de obtinere de informatii avizate pentru Centrul Transfrontalier Anti Modern Traffic (AMT) care a inaintat adrese catre institutiile abilitate – Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Iasi, Camera de Comert si Industrie Iasi, Inspectoratul de Politie Judetean Iasi, Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Iasi, urmarind primirea unor raspunsuri privind calificarile CNFPA si competentele necesare desfasurarii de activitati extrascolare ale agentiilor Academia Show, First Models si IMC.

S-au urmarit raspunsuri privind existenta calificarilor personalului in ocu
patiile de manechin şi formator pentru a preda cursuri de manechin, calificarile de organizatori spectacole pentru a organiza legal evenimente, manager al sistemului de management securitate si sanatate in munca precum si celelalte calificari minim necesare pentru a oferi o formare si un cadru social sanatos pentru tineri si copii, precum si performantele cu numele agentiilor respective dovedite cu acte, fotografii si filme din festivaluri de moda nationale si internationale, asa cum cer Standardele Ocupatiilor de Manechin si Organizator spectacole.
Moderatorul dezbaterii a informat ca dintre ins
titutiile la care s-au inaintat adrese au prezentat interes in ceea ce priveste sustinerea activitatii civice de preventie a traficului modern de fiinte umane ce se desfasoara sub denumirea publica de agentii de modeling, doar Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi si Inspectoratul de Politie Judetean Iasi.
InspectoratulTeritorial de Munca Iasi, a informat Centrul Transfrontalier AMT ca nu este de competenta institutiei si a trimis spre solutionare o adresa catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Iasi. In informarea oficiala primita se mentioneaza ca niciuna din “firmele care se declara de modeling” Academia Show, First Models si IMC nu figureaza si nu au figurat vreodata ca furnizori de formare profesionala autorizati in judetul Iasi, conform legislatiei in vigoare in domeniul formarii profesionale a adultilor, prin urmare nu detin date si informatii de nici un fel despre entitatile mentionate in solicitare. Raspunsul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi lasa loc de interpretari, acesta sustinand ca nu intra in competenta Politiei de a verifica activitatea firmelor Academia Show, First Models si IMC, neobservand probele evidente de promisiuni mincinoase, care se incadreaza la infractiunea de inselaciune.

Juristul dezbaterii a mentionat ca
Inspectoratul de Politie Judetean Iasi prin profesionistii sai chiar daca nu detine informatiile cerute in adresa primita, trebuia sa se autosesizeze din continutul informational al adresei si materialele prezentate de incalcare a legii, Art. 215 din Codul Penal – Inselaciune: ”Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obţtne pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani. Inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni. Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate. Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.”
Din acest articol de lege reiese clar, in urma lecturarii materialelor publicitare atasate la adresa ca
firmele mentionate mai sus incalca in mod evident legea prin oferte mincinoase cu initiere si cursuri in modeling si alte ocupatii inexistente.

La dezbatere un voluntar a spus ca nu este prima data cand in urma sesizarilor Centrului Transfrontalier AMT (care nu au fost facute publice, continutul lor fiind adresat strict autoritatii sesizate) „am constatat faptul ca agentiile de modeling is
i schimba modul de abordare sau dispar de pe internet in functie de sesizarile AMT.” Adresa sublinia clar, avand ca probe continutul materialelor publicitare, suspiciunea evidenta de inselaciune. Drept urmare, la nici o saptamana de la inaintarea adresei, firma Academia Show si-a schimbat reclama inlocuind oferta de initiere in modeling cu oferta de initiere in fashion, cuvant care nu exista in dictionarul roman, acesta provenind din limba engleza si care se traduce prin haine si accesorii.
In urma discutiilor din timpul dezbaterii, tinerii prezenti care au avut legaturi cu agentii care se declara de modeling inclusiv cele care au prezentat subiectul adreselor catre autoritati au declarat ca administratorii acestora se lauda cu protectia Politiei si din aceasta cauza nu vor fi deranjati niciodata. Mai mult, administratorul Academiei Show (din spusele unei participante) se lauda ca din 1995 Politia nu i-a deranjat niciodata si de pe site se vede ca au de partea lor toti sefii mass-media.
Tot din luarile de cuvant ale participantilor la dezbatere s-a aflat ca Academia Show ar fi Asociatia Lotus Academia Show, ca incheie contracte de voluntariat si este filiala a altei agentii, One Models, adica este reprezentanta a altei reprezentante. La verificarea pe internet in timpul dezbaterii publice, acea asociatie nu a fost gasita in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.
In cadrul dezbaterii au mai fost enumerate si alte activitati concrete ale Centrului Transfrontalier AMT si s-a citit raportul colaborarilor avute cu Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Bacau, fata de care functionarii Centrului Transfrontalier AMT au apreciat public respectul deosebit pentru interesul si profesionalismul demonstrat in activitatile de anticipare si lupta impotriva traficului de fiinte umane.

In concluzie,
juristul voluntar al Centrului Transfrontalier AMT, Catalina Maftei, moderator al dezbaterii ne-a precizat urmatoarele: din perspectiva drepturilor omului, traficul de persoane presupune insasi incalcarea statutului fundamental al existentei umane, acela de fiinta umana, statut din care deriva toate drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Populatia trebuie sa fie constientizata asupra activitatilor publice de inselaciune si traficului modern de fiinte umane ce se poate desfasura sub denumirea publica de agentii de modeling sau fashion. Astfel Centrul Transfrontalier Anti Modern Traffic (AMT), prin dezbaterea cu titlul propus de voluntari ”Infractionalitate sau Trafic Modern protejat de Politie!?”, din data de 19 octombrie 2013, a reusit dupa parerea noastra confirmata de implicarea participantilor sa contribuie la cresterea gradului de constientizare privind importanta si necesitatea activitatilor civice de preventie a traficului de persoane.

Speram ca in urma aparitiei acestui articol Politia sa se autosesizeze de aceasta data si sa ia masurile necesare pentru a infirma parerea cetatenilor, pe care Centrul Transfrontalier AMT o considera gresita, ca anumiti oameni ai legii ar putea sa protejeze la infinit o infractionalitate semnalata public.




Home Page | Organizare | Centre EuroDEMOS | Proiecte civice - exemple | Oportunitati | Performante Realizari | Parteneri Colaboratori | Linkuri | Contact | Stiri | Harta site


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal